top of page

Историята на Black Fire

Рождената дата на Black Fire съвпада с изданието на габровския карнавал през 2018 година - 22 май. Затова този празник е изключително специално и емоционално за нас събитие, а всяка година имаме двоен повод за празнуване. :)

Началото беше истинско предизвикателство; минали сме през не малко препятствия, за да накараме Black Fire да просъществува.

Но за щастие екипът ни притежава воля, упоритост, търпение и невероятна отдаденост, благодарение на които успя да пребори всички препятствия, които съдбата ни беше подготвила.

През 2021 "Балканска звезда-1896" взима Black Fire под крилото си и от тогава насам не спира да ни оказва подкрепата си по всевъзможни начини.

С времето успяваме да си заслужим уважението и любовта на съгражданите си и да бъдем разпознаваеми от тях. Дори към настоящия момент смело можем да се заявим като една от емблемите на град Габрово.

 

Опитът ни обаче се простира и отвъд границите на родния ни град. Често гостуваме на сватби, фестивали и други събития в различни точки на България, и така донасяме по малко от габровския пламък на всички :)

banner1.jpg

Нашият лидер

Здравейте, аз съм Диана Стойнова!

Моята история с огнената стихия започва през пролетта на 2016 година.

Бях 14-годишно момиче с фобия от огъня, което се престраши да се присъедини към габровската формация Fire Shadows. Ръководителят на Fire Shadows, както и моят учител, пример и вдъхновител по пътя към превръщането ми в завършен артист се казва Мария Стоянова, или накратко Мими. Тя ме научи не само на сценично изкуство, но също така на най-важното за един огнен артист - любов към стихията.

Ако смятам себе си за принцесата на огъня, то Мими безспорно е кралицата!

През 2018 година направих следващата стъпка в огненото изкуство - поставих началото на Black Fire. По стечение на обстоятелствата и по изненадващ даже за мен самата начин се оказах в позицията на хореограф едва 16-годишна, но с подкрепата на моя невероятен екип успях да разгърна потенциала на пламъчето Black Fire до истински опустошителен пожар!

Аз съм безкрайно щастлива от това, което правим! Влагам сърцето и душата си в изкуството на Black Fire, защото за мен тази група е сбъдната мечта; тя е доказателството, че когато човек иска нещо с цялото си съществуване, никакви пречки и обстоятелства не могат да го спрат да го достигне.

poster4.jpg
DSC00269.jpg

Нашето читалище

НЧ "Балканска звезда-1896",
кв. Недевци

В гореща лятна нощ на 1896 година жителите на квартал Недевци се събират и се вдъхновяват да създадат нещо специално, което да остане за бъдещите поколения. Поглеждат към небето и зад хоризонта на Балкана светва една голяма, ярка, по-специална звезда. От там идва името на читалището.

В началото сградата е съвсем малка и семпла, но с течение на годините и с активна доброволческа помощ от хората в квартала, тя постепенно се разширява и модернизира.

Голям принос за настоящия вид на сградата има Христо Колев, който не само помага в строенето с физически усилия, но и дарява огромна сума пари, за да се набавят необходимите материали.

Днес предстдател на читалището е Латинка Златева, а секретар - Добринка Великова. Тези две дами са нашата най-голяма опора.

bottom of page